Laatste nieuws

De Fagenbank is klaar voor onderzoek naar medische toepassing van bacteriofagen in Nederland.


De uitkomsten van 10 behandelingen met geinjecteerde bacteriofagen zijn nu gedocumenteerd in dit overzichtsartikel uit de VS. Veelbelovend voor de toekomst.

Februari 2021


Dokters van Morgen, AVROTROS, 25-05-2020
Dokters van Morgen, AVROTROS, 25-05-2020

Fagenbank bezocht door Dokters van Morgen

Dokters van Morgen maakt opnieuw een uitzending over bacteriofagentherapie en bezoekt de Fagenbank in Delft.

Juni 2020


Fagenbank geeft training aan artsen

De Fagenbank helpt artsen van Radboud UMC Nijmegen met faagtraining waardoor een patient van een blaasinfectie afgeholpen kon worden. De bevindingen zijn hier beschreven.

Mei 2020


Resistente bacterie zorgt voor grote problemen in Nederlands ziekenhuis

Door een resistente vorm van de bacterie Citrobacter freundii met het NDM resistentiegen is een patient overleden in het Zaanstad ziekenhuis. De fagenbank heeft al enkele fagen tegen deze bacterie in haar collectie en zou deze graag willen inzetten om besmette patienten te helpen.

Mei 2019


Doorbraak in faagtherapie

Een 15-jarig meisje is succesvol behandeld met drie bacteriofagen na een longtransplantatie. Wetenschappers en artsen uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannie rapporteren niet alleen dat infecties minder werden, maar ook dat het langdurig inspuiten van bacteriofagen in het bloed en aanbrengen op de huid goed getolereerd werd door het menselijk lichaam. Deze studie geeft opnieuw aan dat bacteriofagen serieus bekeken moeten worden als alternatief voor het behandelen van infecties die niet reageren op antibiotica. Ook nodigt het uit tot grote studies met groepen patienten.

Mei 2019


Fagenbank feestelijk geopend op Medical Delta Jaarevent in Delft

Op 16 april 2019 is de Fagenbank officieel geopend door onderzoekers van TU Delft en artsen van UMC Utrecht en in het bijzijn van honderden belangstellenden in de Aula in Delft.

April 2019

In deze studie gebruiken dokters intraveneuze faag therapie succesvol om een prothese infectie met Klebsiella bacterien te behandelen. Wederom een belangrijke stap.

Februari 2021


Bacteriofagen gebruikt om leverinfecties tegen te gaan

Bacteriofaagtherapie blijkt effectief om bacteriele infectie te bestrijden in de lever. Dit doorbraak in Nature rapporteert de bevindingen.

Januari 2020


Baby gered door fagen

In Belgie is een baby gered van een infectie die optrad na een levertransplantatie. De infectie kon worden bestreden met bacteriofagen.

April 2019


Universiteitsfonds maakt start Fagenbank mogelijk

Dankzij een donatie van het Universiteitsfonds en TU Delft alumni hebben we een start kunnen maken met de enige publieke bacteriofagenbank in Nederland. Uw steun om hiermee door te gaan blijft heel hard nodig.

November 2018


Fagenbank team

Het Fagenbank team van jonge onderzoekers is er klaar voor.

April 2019


Twitter @fagenbank