Wat zijn fagen?

Door fagen gedode bacteriën zijn zichtbaar als doorzichtige cirkels in een laag gekweekte bacteriën.

Natuurlijke vijand

Bacteriofagen zijn gespecialiseerde nanomachines die alleen bacteriën kunnen doden. Iedere bacteriesoort heeft zijn eigen bacteriofagen en er zijn duizenden soorten bacteriën. Bacteriofagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën en onschuldig voor mensen. Sterker nog, onze darmen zitten vol met bacteriën en fagen.

Een verzameling diepvries-buisjes die fagen tegen allerlei bacteriën bevatten

Collectie

De Fagenbank werkt aan de aanleg van een collectie bacteriofagen tegen resistente bacteriën die infectieziektes veroorzaken. Op dit moment bevat de fagenbank zo'n 120 verschillende fagen tegen 9 verschillende soorten ziekteverwekkende bacteriën. Met uw steun groeit de collectie snel.

Stapels kweekplaten waarop bacteriën gekweekt worden

Waar vind je bacteriofagen?

Bacteriofagen zijn overal in de natuur te vinden. Ook in onze darmen zitten ontelbare fagen. Via de riolering komen deze in afvalwaterzuiveringen. Hier worden de bacteriofagen bemonsterd en in het lab worden alleen de bruikbare bacteriofaagsoorten vermeerderd, verder opgeschoond en gecontroleerd op veiligheid.Wetenschappelijke studies

Faagtherapie is uitgebreid beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Hier vindt u een link naar een speciale editie van 'Viruses' waarin verschillende aspecten van faagtherapie wordt beschreven.